Welkom bij de themaweek, vandaag staat groen centraal.

Tijdens 4 themadagen krijgen de inwoners van Maarn & Maarsbergen de gelegenheid om op een interactieve en een toegankelijke manier hun inbreng te geven op de thema’s. Elke dag komt een ander thema aan bod. Meer weten?

Groen is een onderwerp dat vrijwel iedereen noemt bij de omschrijving van de dorpen. Dit groen wordt ook hoogst gewaardeerd. De bossen om de dorpen, maar ook de bomen en de groene uitstraling binnen de dorpen zijn vaak genoemd. Het is duidelijk een grote bindende factor en nieuwe ontwikkelingen zullen daar rekening mee moeten houden. Daarnaast liggen een paar locaties buiten de rode contour van de provincie Utrecht. Alleen onder bijzondere omstandigheden mogen daar nieuwe functies gebouwd worden.

We hebben een aantal vragen voor je, die gaan over het groen in Maarn & Maarsbergen

Deze themadag staat nog t/m 11 juli online. We hebben een andere toepassing gebruikt, maar de inhoud van de vragenlijst is exact hetzelfde. Alle resultaten die zijn ingevuld zullen worden meegenomen voor het vervolg.

De mooie groene omgeving in Maarn en Maarsbergen is voor veel mensen heel waardevol. Veel mensen wonen graag in een groene wijk, waar de huizenprijzen vaak hoger zijn. De laatste jaren is er een groeiende aandacht voor de, vaak indirecte, voordelen van een groene leefomgeving. Zo hebben onder andere het RIVM en Wageningen Universiteit de waarde van groen onderverdeeld in de categorieën economie, klimaat, milieu, gezondheid, sociaal en veiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de invloed van groen en water op de verkoeling van de stad, op de luchtkwaliteit, op gezondheid of het vastleggen van CO2. De mooie groene omgeving heeft veel voordelen voor de bewoners van Maarn en Maarsbergen.

Een groene omgeving heeft ook een positieve bijdrage voor de biodiversiteit. In de volgende video vertelt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, wat biodiversiteit is en hoe je dat in je eigen tuin kunt vergroten.
Wil je meer weten over de groene omgeving van Maarn? Er is een leuke IVN wandelroute van ongeveer 10 kilometer door de omgeving. Deze is uitgezet door de vereniging MMN. Bekijk de route

De rode contour

Met de rode contour wordt de begrenzing van stedelijk gebied aangegeven. Deze rode contour is een belangrijk middel om in Nederland de kwaliteit van het landelijk gebied te behouden. Het doel is om eerst te zoeken naar bouwlocaties binnen het stedelijk gebied. Met dit beleid wordt het landschap beschermd. Voor Maarn en Maarsbergen is dit heel begrijpelijk, want de omgeving is prachtig.

De provincie Utrecht heeft de rode contour vastgelegd, wat betekent dat de gemeente(s) zich hier in principe aan moeten houden. Deze kaart kan je hier bekijken.

Het is ook mogelijk om buiten deze rode contour te bouwen, maar daar staan wel strengere eisen tegenover. Dat zorgt ervoor dat het moeilijker en duurder is om buiten de rode contour te bouwen.

Voor Maarn kan dit een rol spelen wanneer bij de sportvelden wordt gezocht naar een locatie. De oostzijde van de Planetenbaan ligt namelijk buiten de rode contour. Als hier plannen komen om een of meerdere voorzieningen te bouwen dan zal daar overeenstemming over moeten worden bereikt met onder andere de provincie Utrecht.

Dank voor je deelname!

Vind je het thema groen heel belangrijk bij het maken van de nieuwe plannen voor de voorzieningen en wil je graag verder meepraten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor de themagroep groen in fase B. Begin september gaan we van start. Meer informatie komt na 7 juli op deze website. Wil je je nu alvast melden? Stuur een mailtje naar info@doemaarnmee.nl

Ga door naar themadag 2 Sport

 

Bronnen:

https://edepot.wur.nl/120902

https://www.rivm.nl/nieuws/waarde-van-groen-en-water-in-stad-in-beeld