In september 2021 was fase B. Het doel van fase B was om, met denkkracht uit de dorpen en de gemeente Utrechtse Heuvelrug, te komen tot uitgangspunten per thema die van belang zijn voor de verdere uitwerking in fase C. De themagroepen zijn inmiddels afgerond. De uitgangspunten zijn in het rapportage van fase B onder elkaar gezet. Klik hieronder.

Rapportage fase B

Er is bewust voor gekozen om dit op themaniveau te doen en niet meteen de aandacht te vestigen op welke voorzieningen waar moeten komen. Als er in deze fase direct naar uitwerking van de verschillende functies en voorzieningen wordt gekeken gaan mensen zich organiseren naar belangen terwijl we in deze fase vooral nog op zoek zijn naar wat men bindt.

Dit betekent niet dat er aan het einde van fase B alleen globale ideeën per thema verzameld zijn. De denkkracht dient wel ingezet te worden om oplossingen en uitgangspunten te bedenken die kunnen bijdragen aan het realiseren van de voorzieningen. Daarbij is samenwerking tussen de thema’s onmisbaar.

Fase B was in september 2021 en duur ook één maand. Tijdens vier bijeenkomsten is toegewerkt naar ongeveer vijf uitgangspunten per thema. De thema’s: Groen, Sport, Wonen, Cultuur & vrije tijd en Scholen.

 


De Ontwikkelpuzzel

Een nieuw stuk dorp bouwen is net puzzelen. Hoe hangen de verschillende (ontwikkel)doelen met elkaar samen? Waar moeten we rekening mee houden? En waarom dan?

Tijdens de zomervakantie kun je bezig met deze puzzel. Kruip in de huid van een gebiedsontwikkelaar en kom er al puzzelend achter welke verschillende uitkomsten er kunnen zijn. Bedenk de mooiste oplossing en laat je buren/familie/vrienden mee puzzelen!

Klik hier om direct naar de puzzel te gaan

Je gaat ervaren hoe het is om gebouwen en voorzieningen te plaatsen in een te ontwikkelen gebied. De gebouwen en voorzieningen zijn per kleur opgedeeld in vier thema’s:

 • Woningen (Geel)
 • Bedrijven (Blauw)
 • Voorzieningen (Rood)
 • Voorzieningen in de openbare ruimte (Groen)

Het doel is om het totaal aantal sterren niet onder 0 te laten komen – dan heb je een sluitende begroting en kun je de wijk realiseren. Door woningen, bedrijven en commerciële voorzieningen te bouwen verdien je sterren, welke je kan inwisselen voor maatschappelijke voorzieningen, voldoende parkeerplaatsen en parken & pleinen.

Spelregels

Je moet wel rekening houden met een paar voorwaarden. Voor deze ontwikkeling gelden de volgende spelregels:

 • De helft van het aantal woningen moeten sociale huurwoningen zijn. Op het dak van een woning staat voor hoeveel woningen je kaart telt.
 • Per 10 woningen moet 1 parkeerplaats worden gebouwd. Op het dak van een woning staat voor hoeveel woningen je kaart telt.
 • In je gebied moeten de volgende gebouwen minimaal gebouwd worden
  • Basisschool
  • Gezondheidscentrum
  • Park of Plein
 • Er moeten minimaal 5 vakjes gevuld worden met bedrijven.
 • Er zijn combinatiekaarten (bijv. woningen boven een bedrijf). Die gelden voor de telling als een heel vakje. Dus voor de verplichting om een vakje te vullen met een bedrijf geldt ook een combinatiekaar.

We zijn heel benieuwd hoe jullie ervaringen met deze puzzel zijn. In het werkblad kun je die ervaring met ons delen en opmerkingen plaatsen. Dit mag ook via het e-mailadres info@doemaarnmee.nl.

Klik hier om naar de ontwikkelpuzzel te gaan in Mural!